fbpx

Изгаряния при малките деца – как да реагираме?

„Внимавай да не се опариш, че много ще боли“ са думи, които всеки родител е казвал многократно. За съжаление при малките деца колкото и да повтаряш, сякаш не си го казал. И естествено, често се случва точно това, което си предупредил, че ще се случи – да се изгори. За щастие на мъника в подобна ситуация гневът на мама и тате изчезва със скоростта на светлината и също толкова бързо се задействат всичките им протоколи за бързо реагиране.

Но какви да бъдат точните действия зависи от степента на изгарянето, какво го е причинило и къде се намира. Първата ви реакция е много важна, за да може детето да бъде успокоено, а болката облекчена до момента, в който специалист ще оцени пораженията.

Затова ще ви дадем няколко насоки за първа помощ в случай на изгаряне.

Нека започнем първо с причината. Както знаем, малките деца действат на принципа „око да види, ръка да пипне“ и често дори за секунди оставено без надзор дете може да се окаже жертва на любопитството си. Вариантите са много и колкото и да е хубаво да не мислим за най-лошия сценарий, е добре да сме запознати и бдителни.

Изгарянията могат да бъдат термични (причинени от пара и горещи течности, горещ котлон или ютия), химически (като заливане с белина или киселина), електрически (игра с някой развален кабел или необезопасен контакт), слънчеви (при излагане на силна слънчева светлина без защита) и др. Всичко гореизброено може да причини на малкия немирник изгаряния от първа, втора и трета/четвърта степен.

Първа степен са повърхностни изгаряния, които са засегнали само горния слой на кожата. Изгореното място е зачервено, парещо и леко подуто. Кожата е суха и не са налице мехури, а възстановителният период е между 3 до 6 дни.

Изгарянията втора степен са по-сериозни и засягат освен горния слой  на кожата и този под него. Наранената зона е зачервена и с наличието на мехури, болезнена и може да се подуе. Възстановяването на тъканата може да отнеме до 3 седмици.

Трета и четвърта степен изгаряния са най-сериозни, тъй като засягат всички слоеве на кожата, включително нервните окончания, намиращи се там, а може да засегне и подлежащите тъкани. Повърхността изглежда суха, восъчно бяла, кафява или овъглена. Възможно е в началото зоната на изгарянето да се усеща изтръпнала поради увреждането на нервните окончания. Възстановяването зависи от тежестта на изгарянето, вида на манипулациите извършени при обработка на нараненото място и назначената терапия.

А докато стигнете до професионална помощ, ето какво можете да  направите, за да облекчите раненото си съкровище:

При повърхностни изгаряния:

Премахнете източника на изгарянето и веднага отстранете дрехите от изгореното място.

Полейте с хладка, но не студена вода изгореното място или поставете студен компрес за 3-5 минути. Не използвайте лед, той може да причини повече увреждания.

Нанесете билково масло Терезиенойл. С изцяло натуралния си състав от чисти билкови екстракти, маслото ще хидратира, успокои и обезболи изгорената кожа, а антисептичното му действие ще помогне за предотвратяване на евентуално възпаление. Също така Терезиенойл притежава епителизиращи свойства, което ще ускори възстановителния процес. Можете да нанасяте по една-две капки, в зависимост от размера на изгорената зона, няколко пъти на ден. При засягане на по-голяма площ се поставя и превръзка след обработка на раната.

При изгаряния от по-висока степен потърсете спешна медицинска помощ. След това следвайте тези стъпки, докато пристигне помощта:

Поставете детето в легнало положение, като внимавате да не засегнете нараняването.

След това следвайте инструкциите за изгаряния от първа степен.

Отстранете дрехите около изгореното. Най-добре ги срежете, тъй като сваляйки ги, можете да нанесете повече вреди като свалите и увредената кожа, която може да е залепнала за тях. Ако мислите, че няма да се справите, по-добре изчакайте докато пристигне медицинска помощ.

Ако има образували се мехури, не нарушавайте целостта им.

Охладете нараняването с хладка вода за поне 3-5 минути, след това покрийте мястото с чиста суха кърпа докато пристигне помощ.

При изгаряния вследствие на токов удар първо се уверете, че детето не е в контакт с източника на електричество, преди да го докоснете, защото може и вие да станете жертва на токов удар. След това потърсете спешна медицинска помощ.

При химически изгаряния изплакнете мястото обилно с течаща вода за минимум 5 минути. Ако изгорената площ е голяма, използвайте вана или душ. Ако изгореното място е малко, изплакнете за още 10–20 минути, нанесете стерилна марля или превръзка и се обадете на лекар.

Химическите изгаряния в устата или очите трябва да бъдат проверени от лекар веднага след старателно изплакване с вода.

При електрически или химически изгаряния е важно детето да бъде щателно прегледано от специалист, тъй като е възможно да има поражения, които не са видими, но да са засегнали вътрешни органи. Симптомите могат да варират в зависимост от вида и тежестта на изгарянето и какво го е причинило.

Не съхранявайте съдове, в които има киселини или основи на достъпни за децата места!

Независимо от изгарянето, след като е прегледано, оценено и обработено от специалист, започва периодът на лечение. В този период можете да се доверите на билковото масло Терезиенойл. Както споменахме, то притежава антисептични свойства, които ще помогнат да се избегнат последващи възпалителни процеси и допълнителни посещения при лекар. Също така епителизиращите му качества ще подпомогнат за по-бързо заздравяване на увредената тъкан по правилния начин и способстват за образуването на минимален белег след това.

Важно е като родители да успяваме да предвидим и избегнем ситуации, които могат да нанесат сериозни изгаряния на крехките ни малчовци. Естествено, че не всичко може да се предвиди и ситуацията е факт. Но поне знаете, че имате добър помощник, с който бързо да подпомогнете оздравителния процес и максимално да заличите спомена за неприятното и болезнено изживяване.

Билковото масло Терезиенойл в семейната ви аптечка е правилното решение.

Recommended Posts

Leave a Comment